Sağlık-Sen, Sağlık Sisteminde Ücret Politikaları Çalıştayı Sonuç Raporu’nu yayımladı.
“Sağlık çalışanlarının ücretlendirme politikalarında köklü ve sürdürülebilir reformların yapılması kaçınılmazdır” denilen raporda, taban ve teşvik ek ödemelerin günümüz ekonomik şartlarına göre artırılması, temel ödemenin emekliliğe yansıtılması ve nöbet ücretlerinin artırılmasına dikkat çekildi. Raporda ayrıca, teşvik ek ödemelerin birinci basamak sağlık tesisleri ve 112 acil sağlık hizmetleri için artırılması ile yıllık izin ve sağlık izinlerinde ek ödeme kesintisinin yapılmaması da vurgulandı.
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen “Sağlık Sisteminde Ücret Politikaları Çalıştayı”nın sonuç raporu yayımlandı. Sağlık-Sen web sitesinde yayınlanan raporda, sağlık meslek mensuplarının ek ödeme uygulamalarına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konuldu.
“Mevcut Ek Ödeme Sistemi Şeffaf, Adil ve Kapsayıcı Bir Yapıya Kavuşturulmalı”
Sağlık meslek mensuplarının ücretlerine ilave olarak geliştirilen ek ödeme sisteminin, uzun yıllardır önemli bir araç olarak kullanıldığı kaydedilen raporda, ancak bu sistemin günümüz ekonomik koşulları çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesinin ve güncellenmesinin mecburi hale geldiği kaydedildi.
“Sağlık çalışanlarının ücretlendirme politikalarında köklü ve sürdürülebilir reformların yapılması kaçınılmazdır” denilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:
“Mevcut ek ödeme sisteminin şeffaf, adil ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması, sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracak ve çalışanların özlük haklarını koruyarak, daha verimli bir iş ortamı oluşturacaktır. Sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesi, onların mesleki tatminini artırarak, sağlık sisteminin güçlenmesine doğrudan katkı sağlayacaktır.”
Raporda sorunlara ilişkin öne çıkan çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:
-Taban ödeme hesaplamalarında, fiili çalışma gün katsayısı uygulaması kaldırılmalı, yıllık izin ve sağlık izinlerinde, ek ödeme kesintisi yapılmamalıdır.
-Disiplin cezası alan sağlık çalışanlarının taban ödemelerinden kesinti yapılmasına son verilmelidir.
-Sağlık meslek mensuplarının taban ödeme katsayıları, hizmet sınıfı fark etmeksizin, 0 oranında artırılmalıdır.
-Teşvik ek ödeme oranları, günümüz ekonomik şartlarına göre artırılmalıdır.
-Teşvik ek ödeme katsayı oranları, özellikle birinci basamak sağlık tesisleri ve 112 acil sağlık hizmetleri için artırılmalıdır.
-112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemeleri, vaka yoğunluğu ve vaka sayıları dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.
-Ek ödeme dağıtım oranları artırılmalıdır.
-Özellik arz eden birimlerde görev yapan tüm personelin ek ödemeleri, artırımlı ek ödeme üzerinden verilmelidir.
-663 sözleşmeli yöneticilerin ek ödemeleri artırılmalıdır.
-SAHU klinik rotasyon sürecinde görev yapan hekimler, eğitim aldıkları hastanelerden diğer asistan hekimler gibi teşvik ödeme yararlanmalıdır.
-Ek-4 Artırımlı Ödeme Yapılacak Hizmet Sunum Alanı Tablosu’nda yer alan birimler için katsayılar artırılmalı ve riskli birimler üst kategoriye alınmalıdır.
-Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının temel ek ödemeleri, emekliliğe yansıtılmalıdır.
-209 sayılı Kanunda belirtilen ek ödeme tavan oranları artırılarak, sağlık çalışanlarının hak kaybı önlenmelidir.
-Mesai dışı sağlık hizmeti uygulamasında görev alan tüm sağlık çalışanlarına, ek çalışma karşılığında ilave teşvik ek ödemesi yapılmalıdır.
-Gelir vergisi tarifeleri, enflasyon oranına göre her 6 ayda bir güncellenerek, sağlık çalışanlarının satın alma gücü korunmalıdır.
-Ek ödemelerdeki mahsuplaşmadan kaynaklı vergi vb. kayıpların önüne geçilmelidir.
-Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının kadro/görev ünvan katsayıları, hakkaniyetli bir şekilde düzenlenmelidir.
-Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının taban ek ödeme hizmet sınıfı fark etmeksizin, 0 oranında artırılmalıdır.
-Üniversite hastanelerinde mesai saatleri dışında öğretim üyeleri ile beraber sağlık hizmetinde bulunan sağlık meslek mensuplarına, ilave ek ödeme verilmelidir.
-Üniversite hastanelerinde görev yapan tüm çalışanların, tavan ek ödeme oranları artırılmalıdır.
-Nöbet ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan gösterge rakamları artırılarak, ekonomik şartlara uygun hale getirilmelidir.
-Özellik arz eden birimlerin tamamında %50 artırımlı nöbet ücreti verilmelidir.
-idari izin günlerinde resmi tatillere ilişkin usul ve esaslar uygulanmalıdır.
-Sağlık meslek mensuplarının özlük haklarının korunması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla, ek ödeme sisteminde adalet ve eşitlik esas alınarak kapsamlı bir revizyon yapılmalıdır